• Futbal

SC Sporting Braga – FC Porto. V záverečnom kole Ligy Portugal uvidíme priamy súboj o 3. miesto!

Liga Portugal dnes vo svojom záverečnom 34. kole tejto sezóny ponúkne skutočnú futbalovú lahôdku. O majstrovi (Sporting Lisabon) aj vicemajstrovi (Benfica Lisabon) je rozhodnuté už dávnejšie. Otázkou čo sa týka čelných pozícii zostáva, kto obsadí 3. miesto. Veľký boj tu zvádzajú Sporting Braga a FC Porto. Dnes domáca Braga je v dobrom nastavení, keď vyhrala 4 z posledných 5 zápasov, zaváhala len na Estádio da Luz s Benficou. Na Porťanov stráca 1 bod a ak chce zverencov trénera Sérgia Conceicaa v tabuľke preskočiť, musí nad nimi bezpodmienečne vyhrať. V tábore „Drakov“ nechcú o takom scenári ani len počuť. Platí však, že sa mierne trápia, aj poslednú výhru nad Boavistou vybojovali v hodine dvanástej. Ťažko sa predikuje, kto dnes bude úspešný. Všetko sa dozvieme v priamom prenose, ktorý odvysielame dnes, v sobotu 18. mája 2024 o 21:30 h na stanici Arena Sport 1.

Všetko, alebo nič

SC Sporting Braga je mužstvo, ktoré sa musí páčiť. Dlhodobo patrí k tomu najlepšiemu v portugalskom futbale. Samozrejme, nehrá v ňom úplne tú kľúčovú rolu, ale permanentne sa drží na špici a čo je pre klub dôležité, hráva európske pohárové súťaže. Na jeseň to bola napríklad skupinová fáza Ligy majstrov s Realom Madrid, SSC Neapol a Unionom Berlín. Braga je také nevyspytateľné mužstvo – samo sa nevyhne menším zaváhaniam, no platí, že sa vie vyburcovať na ligovú elitu.

Naposledy sme to mohli vidieť v nedeľu 5. mája na Estádio da Luz proti Benfice, keď išla Braga do vedenia a domácim podkurovala aktívnym futbalom. Nakoniec z toho síce bola prehra 1:3, ale následne zdolala Casa Piu 4:3 a naposledy vyhrala na trávniku Vitórie Guimaraes 3:2 po góloch Brumu, R. Hortu a presnom zásahu M. Lopesa, ktorý prišiel v 93. min. V tabuľke je na 4. mieste s bilanciou 21 víťazstiev, 5 remíz a 7 prehier so 68 získanými bodmi. Na Porto je tam tá 1- bodová strata. Dá sa s ňou niečo urobiť..,

Zastupujúci tréner Rui Duarte, ktorý po tomto stretnutí končí na lavičke Bragy, nakoľko sa mu končí zmluva o zápase hovoril nasledovne: „Bude to veľmi ťažký zápas proti veľmi silnému tímu, veľmi dobre trénovanému. Pre nás je to, samozrejme, všetko, alebo nič. Tvrdo sme bojovali, aby sme tu boli, aby sme sa dostali do posledného zápasu a boja o 3. miesto. Na ihrisku musíme nechať všetko až do poslednej kvapky potu. Budeme čeliť skvelému tímu, veľmi intenzívnemu, veľmi silnému s loptou a aj bez lopty. Vieme, že to bude veľmi ťažké,“ hovoril napriamo domáci kouč.

Od novinárov dostal otázku, či súboj s Portom vníma ako akési finále sezóny. „Finále, áno, určite. Ale nielen tento, ale všetky ostatné zápasy predtým boli akoby finále, pretože sme ich museli vyhrať, aby sme dosiahli na 3. miesto. Musíme urobiť všetko pre to, aby sme strieľali góly a neinkasovali. Hráme pred našimi fanúšikmi, už sme predtým ukázali, že sme skvelý tím. Musíme zahrať takticky, záleží na tom, ako vstúpime na ihrisko, ako sa umiestnime a ako budeme bojovať o každú loptu. Musíme ukázať, že chceme napredovať, musíme byť silní, musíme byť dôslední a musíme veľa spolupracovať,“ je si vedomý Rui Duarte.

Derniéra trénera Conceicaa na lavičke „Drakov“ ?

FC Porto je neskutočne šťastné mužstvo. To, s akou gráciou a presvedčením vedelo túto sezónu tvoriť zvraty v záverečných minútach zápasov, to sa len tak nevidí. Pamätáme si aj na úvod sezóny, ale jeden taký sa „Drakom“ z Porta podaril aj minulý víkend proti Boaviste Porto. Na konečných 2:1 dával v 98. min Mehdi Taremi… Treba sa opýtať, kde by bolo teraz FC Porto, keby čo i len jeden – dva zápasy takto výsledkovo v závere nezvládlo. Ono je však na 3. mieste tabuľky, ktoré môže obhájiť, a to ho o týždeň čaká ešte finále Portugalského pohára so Sportingom Lisabon. Napokon z toho môže byť na pomery klubu a všetkého skutočne vydarená sezóna. Nezabúdajme ani na jarné účinkovanie v Lige majstrov a nešťastné vypadnutie po penaltovom rozstrele s Arsenalom Londýn.

Na úvod tlačovej konferencie pred zápasom musel tréner Porta Sérgio Conceicao odpovedať na otázky ohľadom svojej budúcnosti. Majú sa o neho zaujímať také kluby ako AC Miláno, Olympique Marseille či dokonca FC Barcelona. „Kontakty zo zahraničných klubov? To, čo prichádza do tlače nezaujíma žiadneho fanúšika, partnera a sympatizanta FC Porto. Zaujíma ich, ako vyhrať zápas v sobotu proti Sportingu Braga. Od 27. mája po finále pohára si sadnem s naším prezidentom André  Villas- Boasom, aby sme sa rozhodli, čo budeme robiť a hovorili o mnohých veciach, ktoré budú dôležité pre budúcnosť klubu,“ hovoril, pričom medzi riadkami sa dalo vyčítať, že jeho zotrvanie závisí aj od toho, ako dopadnú zvyšné 2 zápasy v sezóne. Či bude trofej, či bude v novom ročníku Liga majstrov… Zmluvu má do roku 2027.

Aj on hovoril o finále sezóny. „Vždy hráme finále v tom zmysle, že zápasy sa majú vyhrávať, bez ohľadu na súťaž a moment sezóny. V tomto prípade to nie je finále, pretože FC Porto stačí remíza a finále sa nedá vyžrebovať. Je to zápas, ktorý rozhodne o 3. mieste a my sme si toho vedomí, ale nie sme viac či menej motivovaní. Je však iné byť štvrtí alebo tretí. Táto situácia sa nám za týchto sedem rokov so mnou na lavičke nikdy nestala. Ale prechádzame ňou. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali,“ nechal sa počuť Sérgio Conceicao.

Porto je v tabuľke Ligy Portugal na 3. mieste s bilanciou 21 víťazstiev, 6 remíz a 6 prehier s 69 získanými bodmi. Dnes do zápasu pre zranenie kolena nezasiahne Zaidu a pre rozhodnutie trénera Conceicaa to bude hneď pätica futbalistov – A. Franco, Ivan Jaime, I, Marcano, T. Martinez a J. Sanches.

Prvý vzájomný zápas tejto sezóny vyhralo 14 januára 2024 FC Porto 2:0. Ako bude dnes? Platí, že Braga je v dobrej športovej forme a má všetky atribúty na to, aby dnes Porťanov zdolala a preskočila ich v tabuľke. Hosťom, naopak, stačí aj remíza na to, aby pre seba uchovali 3. priečku. Bude to klasický boj o pozíciu v poslednom kole sezóny. Čo viac si priať? Nenechajte si preto ujsť zápas 34. kola Ligy Portugal SC Sporting Braga – FC Porto, ktorý odvysielame dnes, v sobotu 18. mája 2024 o 21:30 h na stanici Arena Sport 1. Zápas bude pre vás komentovať náš Vladimír Kováč.