• Hokej

Slováci otáčajú. Hráči z ruskej KHL chcú späť do reprezentácie, majú pomôcť v boji o olympiádu

Slovenská hokejová reprezentácia bude zrejme znovu siahať po hráčoch z ruskej KHL. Zdroj: TASR/Martin Baumann, FB/Hockey Slovakia

 

Slovenská hokejová reprezentácia sa zhruba dva a pol roka po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odhodlala znovu povolávať hráčov, ktorí pôsobia v prevažne ruskej KHL. Tamojšie kluby si to odhlasovali v nedávnom prieskume a hokejový zväz chce vôľu rešpektovať. Slováci sa tak odpájajú od iných západných štátov, ktorých hokejové reprezentácie odmietajú brať hráčov z KHL kvôli agresii na Ukrajine. Informuje CNN Prima News.

Naši bývalí federálni partneri a východní susedia sa pre návrat hráčov z KHL späť do národného tímu vyjadrili v prieskume.

„Do názorového prieskumu boli zahrnuté všetky kluby, ktoré mali právo hlasovať na Kongrese SZLH (Slovenský zväz ľadového hokeja; pozn. red.) . Z tých, ktoré hlasovali, bolo za účasť hráčov KHL v reprezentácii 52 percent, proti účasti hráčov KHL v reprezentácii bolo 38 percent klubov, pričom 10 percent klubov sa zdržalo,“ uviedol slovenský hokejový zväz.

Vedenie zväzu číta výsledok prieskumu tak, že slovenské hokejové hnutie chce, aby reprezentácia hrala na turnajoch „v čo najsilnejšom možnom zložení bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov“.

„Trenéri národného mužstva tak budú mať pri nominácii na medzinárodné turnaje voľnú ruku a bude na jednotlivých hráčoch, či nomináciu do reprezentácie prijmú,“ uvádza slovenský hokejový zväz.

Nominovanie hráčov z KHL do reprezentácie by tak malo byť v rukách kanadského trénera Craiga Ramsayho a jeho štábu, poprípade niekdajšieho vynikajúceho útočníka Miroslava Šatana, ktorý je zároveň prezidentom zväzu aj generálnym manažérom reprezentácie.

Podľa informácií CNN Prima NEWS by Ramsay nemal mať s povolávaním hráčov z KHL do svojho tímu problém.

Riešiť to bude musieť čo nevidieť, pretože Slováci už v auguste začnú kvalifikačnými zápasmi pre kvalifikáciu na zimné olympijské hry v talianskom Miláne, ktoré sa konajú v roku 2026.

(Staro)nová krv pre národný tím

Slováci mali v KHL v uplynulej sezóne celkom deväť hráčov. Ide o útočníkov Adama Lišku, Michala Krištofa a Tomáša Jurča a obrancu Michalla Čajkovského, Martina Gernáta, Christiana Jaroša a Mislava Rosandiča.

Tie dopĺňa duo brankárov Patrik Rybár a Adam Húska. Zmluvy s tímami v KHL teraz v lete podpísali aj obranca Mário Grman a útočník Adam Ružička. Všetci by čisto z herného hľadiska boli vítaným doplnkom pre slovenskú reprezentáciu.

Naposledy za slovenskú hokejovú reprezentáciu hrali hráči z KHL na majstrovstvách sveta v roku 2022. Konkrétne išlo o brankára Rybára a útočníka Líšku, pričom obaja pôsobia v KHL dodnes.

V spomínanom roku však mnohé národné tímy príslušnosť ku klubu KHL ešte reprezentantom tolerovali kvôli platnosti ich zmlúv. Koniec koncov, za vtedy bronzový český tím hral napríklad obranca Michal Jordán, v tej chvíli s kontraktom v Amure Chabarovsk. Až počas nasledujúcej sezóny sa český reprezentant zvládol zo zmluvy vymaniť a prešiel do švajčiarskej ligy, čo mu umožnilo ďalej reprezentovať.

Česká republika mala v uplynulej sezóne v KHL päť hráčov. Boli nimi útočníci Dmitrij Jaškin a Rudolf Červený a trio obrancov Lukáš Klok, David Sklenička a Libor Šulák. Zaujímavý je aj príbeh mládežníckeho českého reprezentanta Ostapa Safina, ktorý sa tiež presunul do KHL ak tomu sa vzdal českého občianstva. Zostalo mu iba to ruské.