• Hokej

Košičania predstavili gro kádra. Prvou posilou útočník Petráš: Dúfam v úspešnú sezónu pre celú organizáciu

Dan Ceman (vľavo) a Šimon Petráš (vpravo). Zdroj: TASR/Martin Baumann, Roman Hanc

 

Hokejistom HC Košice minulá sezóna Tipos extraligy nevyšla podľa predstáv. Po základnej časti obsadili 4. priečku, pričom v semifinále play- off stroskotali na Spišskej Novej Vsi, s ktorou prehrali 3:4 na zápasy. Aj preto si Oceliari veľa sľubujú od novej sezóny. Podnikli k tomu prvé kroky, keď v pondelok oznámili menoslov 17 hráčov, pričom potvrdili zotrvanie kanadského trénera Dana Cemana pri mužstve.

Jednou z prvých 2 posíl mužstva je útočník Šimon Petráš, ktorý prichádza do Košíc z Trenčína. Nezaháľali sme a okamžite sme ho oslovili na rozhovor. Zaujímalo nás, prečo si vybral tento klub a čo rozhodlo v jeho prospech.

„Po 2 sezónach v Trenčíne som sa chcel posunúť trochu vyššie, hrať o najvyššie priečky v ligovej tabuľke a možno aj zmeniť prostredie. Ponúk som mal viac a pre Košice som sa rozhodol, pretože sa mi páčilo, akým štýlom hrajú. Veľmi seriózne bolo jednanie od športového manažéra Gabriela Spilara, s ktorým som ešte hrával v mojom predošlom pôsobení v Košiciach. A samozrejme, zavážil aj záujem zo strany klubu a trénera. Presvedčil ma, že by to mohla byť správna voľba,“ začal rozprávanie člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie.

S akými ambíciami do klubu prichádza?

„Moje ambície budú vždy tie najvyššie. Každý športovec chce byť úspešný a vyhrávať. Klub s históriou ako Košice nemôže mať iné ambície, ako vyhrávať a hrať na špici tabuľky. Súpiska mužstva, čo sa týka slovenských hráčov vyzerá myslím veľmi slušne. A keď nás ešte doplnia kvalitní zahraniční hráči, tak verím, že to môže byť úspešná sezóna pre celú organizáciu. Ja osobne nemám nejaké špeciálne očakávanie. Chcem hrať tak, aby som mužstvu pomáhal tým, čím viem a aby pribúdali tímové víťazstvá,“ pokračoval Šimon.

V Košiach pokračujú v kontinuite a trénerské žezlo opätovne zverili Danovi Cemanovi.

„Pán tréner Ceman na mňa pôsobí, že je to veľký profesionál, ktorý rozoberá každý detail hry. Vie mužstvo pripraviť veľmi dobre na súpera a vie reagovať na lavičke na vývoj zápasu. Nejako detailne sme sa zatiaľ nebavili o mojej úlohe v tíme, ale asi väčšina ľudí vie, že mám kvalitnú strelu a viem dať gól. Tak si myslím, že to bude chcieť využiť.“

Ako sa mu v minulosti hralo proti Košiciam? Na čom to má mužstvo postavené?

„Vzájomné zápasy s Košicami boli vždy veľmi náročné. Mali prepracovaný systém, kvalitných hráčov, ktorí sa vedeli presadiť vpredu a vzadu obrancov, cez ktorých sa ťažko presadzovalo spolu s výbornými brankármi,“ vystavil mužstvu vysvedčenie.

Ako ďalej pokračoval, nejavil úplnú spokojnosť s minulou sezónou z individuálneho, ani tímového hľadiska.

„Nebolo to to, čo som tímovo aj osobne očakával. Tímovo sme chceli ísť vyššie, boli sme len krôčik od toho v predkole play- off s Nitrou. A ja osobne som nebol spokojný so sezónou. Zo začiatku to bolo veľmi zlé, čo bolo spôsobené určitými vecami, ktoré sa stali… Na prelome rokov si myslím, že som sa celkom rozbehol a už to bolo lepšie. Každopádne každú sezónu chcem byť lepší a lepší, a tak verím, že sa mi to podarí túto nasledujúcu, na ktorú sa už plne sústredím,“ nechal sa počuť.

Opýtali sme sa aj na jeho pohľad na reprezentáciu a jej účinkovanie na majstrovstvách sveta. Do Košíc prestúpil aj preto, aby si opäť obliekol najcennejší dres.

„Ak mám pravdu povedať, veľmi som MS nesledoval, keďže som mal nejaké povinnosti. A aj som si chcel trošku oddýchnuť od hokeja. Samozrejme, každý verí v to, že by sa mohol objaviť v nominácii národného tímu. Takže budem robiť všetko pre to, aby sa to podarilo aj mne nasledujúcu sezónu,“ zakončil náš rozhovor útočník Šimon Petráš.

Aktuálny káder HC Košice:

Brankári: Riečický, Janus, Jurčák
Obrancovia: Ferenc, Šedivý, Bartoš, Deyl, Hudec, Dakhnovsky
Útočníci: Chovan, Bartánus, Jokeľ, Havrila, Lamper, Rogoň, Zigo, T. Mikúš, Lunter, Šimun, J. Bartoš