• Futbal

Salzburg vs. Rapid Viedeň. Zápas v Red Bull Aréne sľubuje zaujímavé ofenzívne divadlo

 

Rakúska Admiral Bundesliga napriek minulotýždňovej výhre vedúceho Salzburgu na trávniku Sturmu Graz nestratila na svojej atraktívnosti. To ani náhodou. Síce sú „Červení býci“ v 5- bodovom trháku, nič ešte nemajú vyhraté. Ligový suverén posledných sezón totižto v týždni utrpel porážku v Rakúskom pohári, keď mu Sturm Graz víkendovú prehru vrátil a v Red Bull Aréne triumfoval 4:3! To sú teda veci… Domáci futbalisti tak tvrdo narazili a do podobnej výsledkovej priepasti by neradi padli aj dnes, keď ich v rámci 25. kola v play- off majstrovskej skupiny čaká domáci súboj s Rapidom Viedeň. Ten je nabudený, vo forme a v laufe. Výsledkovo sa mu darí a všetko nasvedčuje tomu, že je dnes schopný Salzburg poriadne potrápiť. A možno aj niečo bodovo ukoristiť, čo by dalo boju o ligový titul opäť nový náboj. Ako bude, to sa dozvieme dnes, v nedeľu 7. 4. 2024 o 17:00 h v priamom prenose na stanici Arena Sport 1.

 

Zabudnúť na pohárový nezdar!

 

Futbalisti Red Bullu Salzburg k absolútnej výsledkovej dokonalosti zvládli minulotýždňový šláger na ihrisku Sturmu Graz, kde vyhrali 1:0 po góle M. Bidstrupa zo 48. min. Zápas to nebol hlavne v prvom polčase pohľadný, no účel napokon pre hostí posväcoval všetky prostriedky. Naopak, v pohárovom súboji proti tomuto súperovi to bola v týždni doslova pohroma. Za domácich sa presadili Solet, Sušič i Terzič, no hostia strelili až 4 (!) góly a radovali sa z postupu do finále. Pre domáci tábor niečo nemysliteľné. Okamžite chcú v ligovom meraní síl zmazať tento nezdar, síce to sa tak ľahko nepodarí. Salzburg mal vytýčený cieľ zdvihnúť nad hlavu pohár, no to sa mu už nepodarí. Ostali mu už len ligové povinnosti.

 

Tréner RB Gerhard Struber zachoval pozitívne nastavenie mysle. „Zhodnotili sme si zápas proti Sturmu s tímom a riešili veci, ktoré musíme okamžite zlepšiť. Chceme byť takí silní, ako nás poznajú a ako sme hrali v posledných týždňoch. Rapid je súper, ktorý – ak sa pozriete na výsledky v roku 2024, alebo na ich štruktúru a kvalitu hráčov- zaznamenal veľmi pozitívny trend. Je dôležité, aby sme hneď od začiatku nastavili náš typický postup a ak je to možné, aby sme počas 90 minút opäť ukázali svoje skutočné kvality,“ nechal sa počuť domáci tréner.

 

Hodnotenie pridal aj Bernhard Seonbuchner. „Myslím si, že je skvelé, že v nedeľu hráme znova. Musíme sa okamžite preorientovať a každý z nás má príležitosť robiť veci lepšie. Rapid je v súčasnosti jednoznačne na vzostupe, čo vnímame. Na jednej strane sa im darí z hľadiska výsledkov a na  druhej strane sa mužstvo dobre zotavilo napriek neúspechom z minulosti. Takže predpokladám, že v nedeľu budeme čeliť ďalšiemu špičkovému súperovi,“ hovoril športový riaditeľ RB Salzburg.

 

Čo sa týka absencií, Nicolas Capaldo laboruje s kolenom, mimo je aj Timo Horn, Leandro Morgalla je rekonvalescent a nie je na tento zápas k dispozícii. Maurits Kjaergaaard chýba kvôli zraneniu stehna, ktoré utrpel v pohárovom zápase proti Sturmu. Naopak, Lucas Gourna – Douath sa vracia po suspendácii. Dostupnosť Amara Dediča je nateraz otvorená.  Všeobecne i celkovo platí, že Salzburg je favoritom tohto stretnutia.

 

Proti neobľúbenému súperovi

 

V tábore Rapidu Viedeň nie sú zrejme dvakrát nadšení, že sa opätovne stretávajú so Salzburgom. Proti tomuto súperovi im to akosi nejde, keď zeleno – bieli nevyhrali proti nemu už 18 zápasov v rade. Taktiež platí, že Rapid Salzburg nikdy neporazil v majstrovskej skupine.

 

Rapid je však na dobrej výsledkovej vlne, nakoľko vyhral posledné 3 súťažné stretnutia. V Admiral Bundeslige minulý víkend vyhral na trávniku Hartbergu 3:0, keď sa hetrikom odprezentoval M. Grull. Aj vďaka jeho nástrelu patrí Rapidu v tabuľke 4. miesto s bilanciou 9 víťazstiev, 10 remíz a 5 prehier s 20 získanými bodmi. Na LASK Linz stráca bod, na 2. Sturm Graz 6 bodov. Darilo sa mu aj v rakúskom pohári, kde v stredu vyhral na ihrisku Leobenu 3:0 a otvoril si finálové brány. Za hostí skórovali G. Burgstaller, C. Lang a M. Mayulu.

 

Tréner Rapidu Viedeň Robert Klauß si uvedomuje, že úradujúci ligoví šampióni zo Salzburgu inkasovali 4 góly doma prvýkrát od mája 2009 (proti Altachu 1:4). „Na ich chybách a inkasovaných góloch však nebolo vidieť žiadny vzorec, proste to bola proti Sturmu Graz v ich podaní divoká hra. Zaujíma ma iba herný systém a vyťažiť môžeme taktiež z toho, že budeme čerstvejší ako súper. Dôležité bude taktiež naše nastavenie v hlavách. Momentálne nezáleží na atmosfére v Salzburgu. Uvidíme, ako strávia pohárový šok – to závisí aj do toho, čo zápasu ponúkneme my. Buď im dáme príležitosť nanovo sa postaviť, alebo im ukážeme, že majú problémy,“ hodnotil pragmaticky kouč hostí.

 

Vo svojej ére (12 zápasov) prehral Rapid iba raz – v decembri 2023 práve proti Salzburgu (0:1). „V tabuľke nie sme na rovnakej úrovni a čo sa týka kvality mužstva, vieme, akí sú dobrí. Ale už sme s nimi dokázali držať krok. Zo zápasu si chceme odniesť nejaké body. Teraz prichádza najväčšia možná ligová skúška a uvidíme, ako dobre bránime,“ zakončil Robert Klauß, ktorému dnes budú chýbať Cvetkovič, Gale a Strunz.

 

Posledné vzájomné duely Salzburgom s Rapidom Viedeň:

 

09.12.2023 Rapid Viedeň – FC Red Bull Salzburg 0:1

03.09.2023 FC Red Bull Salzburg – Rapid Viedeň 2:0

07.05.2023 FC Red Bull Salzburg – Rapid Viedeň 2:1

26.04.2023 Rapid Viedeň – FC Red Bull Salzburg 1:1

05.03.2023 Rapid Viedeň – FC Red Bull Salzburg 2:4

 

V dnešnom zápase rakúskej Admiral Bundesligy platí, že favoritom na plný zisk bodov je domáci Salzburg. Ktorý sa síce môže podchvíľou zdať otrasený po pohárovej prehre, stále však disponuje dostatočnou kvalitou a precíznosťou, aby podobné zápasy zvládal. Teší nás však aj ďalší faktor zápasu, a to je neustále zlepšujúci sa Rapid. Sme v domnení, že v Red Bull Aréne bude nepríjemný a môže napáchať výsledkové škody pre domácich. Ako to napokon bude, to sa dozvieme dnes, v nedeľu 7. 4. 2024 o 17:00 h na stanici Arena Sport 1. Zápasom vás prevedie náš komentátor Ivan Bacho.