• Futbal

FC Utrecht vs. Go Ahead Eagles vo finále play- off o pohárovú Európu! Hostia so snahou opätovne prekvapiť

 

Holandská Eredivisie pred časom spoznala svojho majstra. Z titulu sa po zásluhe tešili futbalisti PSV Eindhoven, ktorí prechádzali súťažou ako nôž horúcim maslom a boli skutočne dominantní. Vicemajstrovskú pozíciu si uchmatli hráči Feyenoordu Rotterdam, o ktorých platí, že hrali výborný futbal. Sklamaním sú akiste výkony Ajaxu Amsterdam, ktorý si ale zabezpečil 5. miestom pohárovú miestenku. Kto si ešte zahrá Konferenčnú ligu, to sa dozvieme v dnešnom finále play- off, v ktorom na seba narazia FC Utrecht a Go Ahead Eagles. Obe mužstvá majú za sebou úspešné semifinále play- off. Utrecht otočil domáci zápas proti Sparte Rotterdam, s čím sa zrejme počítalo. Menšou senzáciou je ale dozaista víťazstvo Go Ahead Eagles na trávniku favorizovaného Nijmegenu. Budú zverenci Reného Hakeho opäť hladní po úspechu a zrodí sa ďalšie prekvapenie? To sa dozvieme dnes, v nedeľu 26. mája 2024 o 18:00 h v priamom prenose na stanici Arena Sport 1.

Za úspechom s fantastickou podporou z hľadiska

FC Utrecht má za sebou pomerne úspešnú sezónu. Na svoje pomery určite. Zverenci trénera Rona Jansa obsadili v Eredivisie napokon 7. priečku s bilanciou 13 víťazstiev, 11 remíz a 10 prehier so skóre 49:47 a 50 získanými bodmi. V posledných 3 kolách základnej časti sa im darilo premenlivo – zdolali Vitesse Arnhem 1:0, následne prehrali so Spartou Rotterdam doma 0:1 a v derniére zbíjali na ihrisku AZ Alkmaar, kde remizovali 3:3.

Pre nich najpodstatnejší zápas však prišiel vo štvrtok, keď na štadióne Galgenwaard zdolali Spartu Rotterdam. Nám sa ten zápas páčil. Do vedenia išli pritom hostia v 38. min, keď sa hlavičkou presadil T. Lauritsen. Zdalo sa, že do šatní pôjdu vo výhode hostia, no už v 41. min vyrovnal Flamingo. Utrecht mal aj predtým viacero šancí. Napokon našiel kľúče k víťazstvu, nakoľko v 70. min skóroval S. Lammers a víťazstvo Utrechtu podtrhol 3. gólom v nadstavenom čase V. Jensen – 3:1.

V domácom tábore si pochvaľovali a pochvaľujú úžasnú podporu z hľadiska. „Začalo to pochodom pred zápasom. Diváci boli skvelí a v druhom polčase sme boli skvelí pre zmenu my na ihrisku! To, že opätovne hráme doma finále pred našimi fanúšikmi je najlepší scenár, aký si možno predstaviť. Sme veľmi spokojní s ďalším domácim zápasom, proti Sparte Rotterdam bolo našou obrovskou zbraňou, keď sa naši fanúšikovia ozvali a popohnali nás. Bolo tak vtedy, keď sme mali trochu ťažšie časy v zápase. Je nevyhnutné, aby atmosféra proti Go Ahead Eagles bola opäť fantastická,“ rozplýval sa domáci kouč Ron Jans.

O tom, aký je zdravotný stav jeho mužstva hovoril nasledovne: „Vždy musíme počkať a uvidíme, no platí, že sme neutrpeli žiadne vážnejšie zranenia. Budeme sa musieť pozrieť na stav Mikea van der Hoorna, mám pred ním veľký rešpekt. Pracoval v zápase tak tvrdo a súťažil 45 min, ale bol na neho faul. Uvidíme, či sa v nedeľu vráti, alebo nie. Čo sa týka samotného zápasu, teraz to samozrejme chceme dokončiť a vybojovať si pohárovú miestenku. Ale potom je tiež dobré vrátiť sa na začiatok sezóny, kde to bola celá mizéria a depresia. Teraz sme na prahu postupu do Konferenčnej ligy, získať účasť v nej, to by bolo pre nás veľmi pekné,“ hovoril Ron Jans. Dnes mu budú chýbať T. Handwerker (poranenie kolena) a A. Descotte (zranenie). Otázny je štart K. Gadellaa pre problémy s kolenom.

Treba s nimi počítať. To dozaista!

Go Ahead Eagles zakončil základnú časť Eredivisie na veľmi peknom 9. mieste s bilanciou 12 víťazstiev, 10 remíz a 12 prehier so skóre 47:46 a 46 získanými bodmi. Dostal tak šancu zabojovať o pohárovú Európu. Aj jemu posledné 3 zápasy pred semifinále vyšli premenlivo – v Sittarde z toho bola remíza 0:0, následne prišla domáca prehra 0:3 s AZ Alkmaar a v záverečnom kole výhra vo Volendame 2:1.

Obrovskou senzáciou bola ale výhra v semifinále play- off o Konferenčnú ligu, keď vo štvrtok vyhrali zverenci Reného Hakeho na ihrisku Nijmegenu 2:1. Nám sa výkon hostí veľmi páčil. Hrajú kultivovaný, pozerateľný futbal… Dlho bol na Goffertstadion výsledok na vážkach, ako prví gólovo udreli domáci, keď sa v 57. min po centri sprava presadil produktívny Japonec Sano. Domácich dlho nad hladinou ponoru držal skvelý brankár Jasper Cillessen, ale aj on bol prikrátky na zakončenie striedajúceho Stokkersa zblízka – 77. min – 1:1. To však nebolo všetko! V 86. min zahrával Rommens priamy kop zo stojatej lopty, nakopol loptu na bránku a tá sa po zaváhaní holandského brankára dostala do siete – 1:2. Obrovský šok. Finalista pohára z Nijmegenu ostal na štíte statočne, no kvalitne bojujúceho mužstva.

Výkon svojich zverencov vyzdvihol aj tréner René Hake. „Odohrali sme naozaj dobrý zápas. Užil som si našu hru. Potom sme mali príjemnú párty s fanúšikmi na štadióne a pekné privítanie v Deventeri. Teraz sa však musíme pohnúť ďalej. Je veľmi špeciálne, že hráme toto finále. Utrecht? Majú skvelý tím. V sezóne sme tam odohrali dobrý zápas, ale neskórovali sme. Samozrejme, v nedeľu to bude iný zápas, ale v mene hráčov môžem povedať, že sa naň veľmi tešia, celú sezónu. Máme z toho dobrý pocit,“ nechal sa počuť kouč, ktorému by mal v zápase chýbať W. T. Willumsson pre zranenie.

Finále play- off o Konferenčnú ligu sľubuje skutočné futbalové divadlo. Dozaista fanúšikov mohlo navnadiť semifinále, ktoré bolo plné zvratov a dobrého futbalu. Čosi podobné očakávame aj tentoraz. Favoritom bude Utrecht, ktorý sa môže oprieť o podporu fanúšikov, ale aj hostia navštívia zápas v plnom počte – poženie ich 1200 hrdiel. Bude to tak to pravé vyvrcholenie snáh oboch mužstiev pozrieť sa do pohárovej Európy. Hrajú o veľa. Ako to dopadne, to sa dozvieme dnes, v nedeľu 26. mája 2024 o 18:00 h v priamom prenose na stanici Arena Sport 1. Zápasom vás bude sprevádzať náš komentátor Vladimír Kováč.