• Olympijské hry

Kto bude šéfom MOV? Šancu má legendárny atlét aj syn slávneho otca

Vľavo na snímke šéf svetovej atletiky Sebastian Coe, vpravo aktuálny predseda MOV Thomas Bach. Zdroj: Profimedia; ACNOA

 

Isté je zatiaľ len jedno, dvanásť rokov dlhá vláda Thomasa Bacha v polovici budúceho roka skončí a Medzinárodný olympijský výbor bude hľadať nového predsedu. Volieb sa zúčastní sedem uchádzačov vrátane niekoľkých zaujímavých mien, píše tn.cz.

Kto bude v zimnej sezóne 2026 začínať zimnú olympiádu v Miláne a Cortine d’Ampezzo? Súčasný šéf svetového olympizmu Bach to nebude: hoci ho časť funkcionárov prehovárala, aby vo funkcii zostal, nemecký právnik to odmietol. Budúci rok oslávi sedemdesiatku, čím by sa museli upravovať súčasné regule.

V tejto chvíli sú na uvoľnené kreslo po Bachovi dvaja hlavní favoriti. Šancu má napríklad šéf Svetovej atletiky Sebastian Coe, legendárny britský bežec. Ako pripomenul web BBC, nemohol by absolvovať celé osemročné funkčné obdobie, pretože v roku 2026 dovŕši sedemdesiat rokov. Podobné pravidlo však zrušil pri svojom terajšom poste.

A ešte jeden horúci kandidát: podpredseda MOV Juan Antonio Samaranch mladší, syn predsedu Medzinárodného olympijského výboru z rokov 1980 až 2001. Po ňom prišiel Belgičan Jacques Rogge a po ňom Bach.

A čo tak prvá žena na čele MOV? S dejinami môže pohnúť bývalá hviezdna plavkyňa a súčasná politička Kirsty Coventryová zo Zimbabwe, majiteľka dvoch zlatých olympijských medailí z Atén 2004 a Pekingu 2008. Všetci doterajší deviati predsedovia MOV boli muži: ôsmi pochádzali z Európy a jeden z USA.

Do volieb pôjde aj prezident Medzinárodnej cyklistickej únie David Lappartient, predseda gymnastickej federácie Morinari Watanabe, šéf lyžiarov a snowboardistov Johan Eliasch a jordánsky princ Fajsál Husajn, bývalý zápasník a jazdec rally.

Prvá prezentácia kandidátov pred členmi MOV bude v januári vo švajčiarskom Lausanne a nový predseda alebo predsedníčka sa bude voliť v marci v starovekej Olympii. Funkčné obdobie Bachovho nástupcu začne v júni.