• Olympijské hry

Nedostatok vajec a surové mäso. Olympionici kritizujú jedáleň v Paríži

Prezident MOV Thomas Bach testuje jedlo v olympijskej dedine. Zdroj: TASR/AP Photo/David Goldman

 

Olympiáda v Paríži ešte ani oficiálne nezačala a už sa objavuje kritika. Tentoraz je tŕňom v oku jedáleň v olympijskej dedine, ktorá má vraj k ideálu ďaleko. Nahnevaní sú najmä Briti, tí si dokonca vozia vlastného kuchára. Informuje The Times.

Podľa denníka The Times britskí športovci  bojkotujú reštaurácie v parížskej olympijskej dedine, dôvodom je nedostatok jedla a tiež problém s mäsom, ktoré bolo vraj zle tepelne upravené.

„Organizátori sa chválili, že michelinskí kuchári poskytujú prvotriedne jedlo pre športovcov v dedine, ale realita sa ukázala trochu odlišná,“ píše The Times.

Športovcom chýbajú najmä vajcia a kuracie mäso. Briti si tak vraj už radšej povolali vlastného kuchára, aby sa im staral o stravu.

„Na začiatku každej olympiády sa väčšinou objavia dva alebo tri problémy, často ide o problémy s dopravou. Tentoraz je ale najväčší problém jedlo v dedine, ktoré nie je dostatočné ,“ vyhlásil Andy Anson, výkonný riaditeľ Britskej olympijskej asociácie.

Sami organizátori už priznali niektoré problémy so zásobovaním a sľúbili, že situáciu v jedálni napravia.

„Po prvom zhodnotení skonzumovaných jedál sme boli požiadaní, aby sme preskúmali zvýšenie plánovaného množstva jedla,“ vyhlásil v tlačovej správe dodávateľ surovín pre olympijskú dedinu v Paríži.

V olympijskej dedine sa podľa francúzskeho L’Équipe denne pripraví okolo 40-tisíc jedál. Hlavná reštaurácia má potom kapacitu 3 300 miest. Športovci tiež majú možnosť vybrať si zo šiestich druhov kuchýň. Od francúzskej po ázijskú, afro-karibskú či svetovú kuchyňu.